vineri, 16 mai 2014

Constructii speciale - evaluare

Constructiile speciale ridica o multitudine de probleme la evaluare pentru ca:

1. sunt constructii complexe care pot ingloba si utilaje (exemplu: piscinele au utilaje de recirculare, reciclare si filtrare apa, care nu intra in categoria constructii speciale; puturile de captare a apei au cabina putului si forajul, dar nu trebuie inclusa si valoarea pompei in valoarea constructiei etc.);

2. multe din constructiile speciale sunt constructii anexa care contribuie indirect la realizarea veniturilor, impozitarea acestora conducand la diminuarea profitului (uneori - la constructii speciale cu valori mari <exemplu: baraje, statii de epurare, statii de tratare a apei etc> fiind posibila anularea totala a profitului sau chiar trecerea pe pierderi a activitatii economice);

3. constructiile speciale nu au piata, ele fiind componente ale proprietatii generatoare de afaceri; in aceasta situatie trebuie facuta o defalcare atent argumentata, intocmita de un evaluator pregatit multidisciplinar (avand cunostinte tehnice si economice) care sa analizeze implicatiile asupra agentului economic.

Normele de aplicare nu au fost inca publicate oficial.

Constructiile speciale ridica probleme si la aplicarea Metodei costului pentru ca ele sunt constructii unicat, adaptate la teren si dimensionate conform capacitatilor solicitate prin tema de proiectare pentru unitatea de productie.

Datele ce se pot gasi sunt - in general - date contabile, fara informatiile tehnice privind respectivele constructii speciale (exemplu: la retea apa potabila ar trebui ca informatii tehnice diamentrul conductei, materialul, adancimea medie de pozare, lungimea retelei, numarul de camine de vane, forma si adancimea acestora, materialul din care sunt confectionate, tipul caminului <carosabil sau necarosabil> etc.) informatii care in general nu mai pot fi gasite.

Parte din constructiile speciale nu mai sunt utilizate datorita restrangerii activitatii, altele sunt cu probleme privind dreptul de proprietate (exemplu: post transformare care a fost realizat de agentul economic si apoi predat la ENEL - constructie speciala fiind doar cladirea postului de transformare - fara transformator, care este utilaj), sau au durata normala de utilizare economica depasita.

Fiecare situatie in parte trebuie tratata distinct, argumentata si determinata o valoare care sa reflecte contributia activului respectiv la realizarea veniturilor, astfel incat sa nu devina o cauza de insolventa plata taxelor si impozitelor sau constituirea amortismentului.

Dar cel mai important aspect este TIMPUL SCURT DE ANALIZA !! Atat declararea cat si prima transa de plata au ca termen 25 mai 2014, cea de-a doua transe avand termen scadent 25 septembrie 2014.