duminică, 18 mai 2014

Constructii speciale sau cladiri

Clasificarea mijloacelor fixe cuprinde constructii definite dupa utilizarea economica.

Constructiile reale pot cuprinde atat mijloace fixe care sunt incadrate drept cladiri, dar si incadrate drept constructii speciale, sau incadrate in mai multe grupe de constructii speciale.

EXEMPLE:
  1. Bancile au camere de tezaur (cladirea bancii se incadreaza in grupa 1.5.1. Centre de afaceri, dar camera de tezaur se incadreaza in grupa 1.5.13.); daca constructia a fost realizata pentru banca, nu exista defalcarea facuta; daca insa a fost transformat un spatiu comercial in agentie bancara, camera de tezaur a fost facuta ulterior si a fost adaugata la valoarea cladirii;
  2. Depozitele en-gros, hypermarket-urile si spatiile comerciale cu profil alimentar sunt in aceeasi situatie (cladirea este incadrata in grupa 1.5.1. dar camerele frigorifice se incadreaza in grupa 1.5.8)
  3. Puturile pentru alimentare cu apa sunt constructii speciale complexe (din punct de vedere al economiei constructiilor se intocmeste un deviz care cuprinde forajul tubat, dar si conducta de aductiune dintre pompa si rezervor; pentru cabina putului se intocmesc patru devize: arhitectura, rezistenta, instalatii hidraulice si instalatii electrice); incadrarea ca mijloc fix ar trebui facuta in grupele 1.8.1. si 1.8.6. dar avand aceeasi durata normala de functionare nu genereaza probleme;
  4. Statiile pentru tratarea apei pot cuprinde in cladirea industriala atat filtre cat si rezervoare ingropate (grupele 1.8.11. - 40-60 ani si 1.8.13. - 32-48 ani), duratele suprapunandu-se partial
Alte probleme care apar la impozitarea constructiilor speciale sunt lipsa de coerenta a masurilor economice luate de cei care au facut reglementarile legale.

EXEMPLE:
  1. Pentru a evita cresterea tarifelor la energia electrica a fost amanata plata CERTIFICATELOR VERZI; impozitarea constructiilor speciale din ramura productiei de energie electrica diminueaza profitul si implicit posibilitatea investitiilor in retehnologizare; daca impozitul pe constructii speciale nu se aplica concomitent cu scutirea de impozit pe profitul reinvestit, se diminueaza valorile investitiilor;
  2. Agricultura este subventionata, dar impozitarea constructiilor speciale ale sistemelor de irigatii determina cresterea tarifului si implicit diminuarea utilizarii irigatiilor - ceea ce anuleaza efectul subventiilor.
Atat problemele cat si exemplele pot continua la nesfarsit, avand in vedere diferentele evidente dinttre economia constructiilor, contabilitate si politica economica.

Normele si dezbaterea lor pot dura cateva luni pana ce vor fi identificate toate problemele si - mai ales - gasite solutii care sa nu contravina cu DIRECTIVELE EUROPENE, sa nu diminueze sau anuleze efectul altor acte normative si sa fie suficient de explicite pentru a fi aplicabile.

Normele intocmite neglijent vor conduce la o multitudine de actiuni in justitie care - la randul lor - vor ridica probleme expertilor judiciari si completelor de judecata.